500 sanaa kuvista

Tekstit sisältävät pohdintoja visuaalisen ajattelun ilmiöistä ja käsitteistä. Kirjoitukset ovat pitkältä aikaväliltä. Ne ovat syntyneet muun työskentelyn lomassa. Osia näistä kirjoituksista on kanavoitunut luentoihini, osa jäänyt raahautumaan alati muuttuvan tietotekniikan erilaisiin tallennuksiin — jos joskus olisi aikaa tehdä näille jotain.

Tekstit käsittelevät kuvantekijän arkisia kysymyksiä. Näiden teemojen pariin ajautuu myös aktiivinen taiteen katsoja. Ennen tarmokkaita siveltimenvetoja tai tulkintaa pitäisi hetken aikaa kysyä ”Miten hattu on ajateltu.”

Kirjoittaessani kolumneja sanomalehteen sain sanamäärää koskevan rajoituksen, 500 sanaa. Otin tuon määrän ohjeellisena käyttöön myös muussa kirjoittamisessa. Määrän lisäksi rajoitin tekstini rakennetta. Tekstiin ei saisi sisältyä suoria kieltoilmaisuja. Se mitä jokin ei ole on tavattoman helppoa sanoa. Mutta jonkin täsmentäminen jotenkin olevaksi täyttyy välittömästi epäilyttävillä viittauksilla. Istuntoni tietokoneen kanssa ovat tässä suhteessa olleet eräänlaista henkilökohtaista kurinpalautusta opetustyöläisille ominaiseen laverteluun ja oikean tietämiseen.

Antamalla tilaa epäilyksille teksti kohtaa älyllisen lukijan. Sivulle ei ole luotu keskusteluosiota. Toivon että aktiivisella lukijalla on omassa lähipiirissään mahdollisuus haasteelliseen dialogiin. Omat sanani jätän paimentamatta.

Päivitän tätä osiota istuntojeni tahtiin.

Matkalla

Taiteilijan työ on silmän työtä. Näkeminen aktivoituu kohdatessaan uutta, aiemmin kokematonta. Opintomatkat ovat olleet taiteelliselle työlleni tärkeitä. Erityisesti väripaletti on laajentunut. Matkoilla olen tehnyt luonnoksia ja kirjallisia muistiinpanoja. Syksyllä 1997 aloitin New Yorkista yli vuoden kestävän matkan Väli- ja Etelä-Amerikkaan. Alkuosa matkasta on tallentunut Satakunnan Kansassa julkaistuihin kolumneihin.

Tässä osiossa ovat jo aiemmin julkaistut kolumnit ja muistumia matkan jälkiosasta sekä valokuvia yöpymispaikoistani ”Mi habitacion sin / con baño privado”, ”Suihkulla tai ilman”. Reppumatkailijoiden suosimat yöpymispaikat ovat tärkeitä informaation vaihtopaikkoja.